Nytt ljus i Övertorneå

Bild: 2015-12/bron2.jpg

Vi vill ha en bro med wow!-effekt, sade Övertorneå kommun till Designat Ljus. Bron de talade om spänner över Torne älv och förenar svenska Övertorneå med finska Aavasaksa. Byggd 1965, med två karakteristiska brobågar som på mitten av bron höjer sig över den annars låga profilen, och med en dittills tämligen fantasilös och torftig belysning. Men med den nya belysningslösningen som Jan och Robert tog fram för bron och som invigdes 22 december, lät det på den applåderande och jublande publiken som att de fått just vad de frågat efter.

Belysning av gång- och körbana och bågstagen är stilsäkert och skickligt genomfört, och skapar en trygg övergång för bilister, cyklister och fotgängare. Men därtill bjuds betraktaren på en veritabel ljusshow, där en interaktiv ljussättning med färgat ljus av stödbenens kortsidor samspelar med den färgade ljussättningen i brobågarnas tvärbalkar.

Ljussättningen är programmerad i olika teman som förändras med årstider och händelser, på nyårsafton sprakade till exempel bron under några minuter likt ett fyrverkeri i regnbågens alla färger, först vid det finska tolvslaget och sedan, en timme senare, vid det svenska tolvslaget. Ett riktigt nyårs-wow!

Designat Ljus Europa AB

Varvsgatan 41
972 32 Luleå   

Social media