Innan snön faller upplevs höstmörkret i Luleå som mest kompakt. Därför är stadens ljusfestival; Luleå i nytt ljus, som pågår i tio dagar under slutet av oktober och början av november synnerligen välkommen och vältajmad.
I år, 2016, deltog Designat Ljus med fem mycket uppskattade ljusinstallationer.
Domkyrkan
Designat Ljus ljusinstallation var en provljussättning och ett frestande smakprov på hur kyrkan skulle kunna belysas. Den kontrastrika ljussättningen framhävde den rikt arbetade arkitekturen. Med hjälp av ljus och mörker skulpterades nischer, rosettfönster, tinnar, torn, pilastrar och fialer fram – och fick Luleås mäktiga landmärke att framträda än mer imposant mot den mörka hösthimlen.
Boende för alla
Vid Mjölkuddstjärnen finns ett rikt fågelliv som gjorts lättillgängligt genom en bred, spångad stig och skådarplatser. Men plötsligt fanns här något mer och märkligare än det ordinarie fågelbeståndet: jättelika fågelbon som glödde hemlighetsfullt i mörkret och lysande fågelholkar som glimmade genom kala grenverk mötte nu den sene vandraren.
Röda havet
En lysande, flytande kyrkstad bestående av 100 röda miniatyrkyrkstugor; en hyllning till Gammelstads Kyrkby, och dess 20-årsjubileum som världsarv. Grupperad med kyrkbyn som förebild och med den vita kyrkan som självklar mittpunkt, guppade byn omkring på Röda Havet, vid infarten till Luleås stadskärna.
Köpmangatan 31
Det så kallade Erikssonska stenhuset har stått på plats sedan 1898 och dess fasad är en av stadens mest karakteristiska. Under festivalen försågs den med en genomtänkt och effektfull ljussättning som fick huset att träda fram ur mörkret på ett helt nytt sätt, och som framhävde den rikt arbetade fasaden.
Ljus och mörker
NBF-tornet är, tack vare det skiftande ljusspel signerat Designat Ljus som lyser upp den höga byggnadskroppen, alltid en tydlig siluett i stadsbilden. Ljusfestivalen till ära fick tornet på Skeppsbrogatan en specialdesignad, lekfull ljussättning uppbyggd av variationer i färg och ljus.