P14, också känd som "Ljusglimt"

Bild: 2022-03/1647267469_p14.jpg

Äntligen får vi driftsätta vår belysningslösning till den nya pumpstationen, P14, vid Tuna Strand i Luleå och vår slutjustering av adressering, programmering och gobos pågår för fullt.
P14 är resultatet av en arkitekttävling, vunnen av a och d arkitektkontor, och utformningen av dess fasad anknyter till de angränsande talldungarna.
I vårt belysningskoncept har månskenet huvudrollen: ljuset lyser genom fasadens ribbverk likt månljus silas om natten mellan skogens tallstammar. Vi har arbetat med sådana färgtemperaturer på ljuset som de som återfinns i månens sken under nattens timmar, med kallast ljus mitt i natten, då månen står som högst, och ett varmare sken om kvällen och mot morgonen. På pumpstationens sluttning, en plats tänkt för aktiviteter som pulkaåkning, skapar tre gobostrålkastare på höga stolpar ett skogens månskensmönster och bidrar med ljus och en tryggare känsla på en annars mörk yta.

För tillfället pågår markarbeten runt pumpstationen, gissningsvis är dessa färdigställda någon gång i höst, då pumpstationen kan framträda i sin fulla glans.

P14 är den andra pumpstationen som står färdig i den trio av arkitektritade pumpstationer i Luleå kommun som Designat Ljus tagit fram belysningslösningar till.

Designat Ljus Europa AB

Varvsgatan 41
972 32 Luleå   

Social media